Czas przygotowania: 20 minut
Czas pieczenia: 35 minut
Ilość: 10 babeczek
Składniki
60g kaszy jaglanej
150g chudego twarogu
20g erytrolu
20g masła orzechowego (u mnie Go On)
1 jajko
2 śliwki węgierki
Wykonanie
1. Dokładnie płuczemy kaszę na sitku - przez 15 s. stopniowo coraz cieplejszą wodą z kranu, a potem 250ml wrzątku.
2. Gotujemy ją na wodzie przez ok. 10 min., aż do wchłonięcia płynu.
3. Po zdjęciu z ognia przekładamy kaszę do miseczki i łączymy ją z rozgniecionym twarogiem, erytrolem, jajkiem i masłem orzechowym.
4. Nastawiamy piekarnik na 180°C (grzanie góra-dół).
5. Przekładamy masę do foremek i dekorujemy je paskami śliwek.
6. Pieczemy babeczki przez 35 min.
Szukałam pomysłu na wykorzystanie kaszy jaglanej, za którą zwyczajnie się stęskniłam,
ale na typową jaglankę jakoś nie miałam ochoty. Wpadłam na pomysł, że podpiekę ją w piekarniku
i tak powstały babeczki jaglano-twarogowe. To mega wilgotna, pyszna, a do tego zdrowa przekąska
pełna białka, która po prostu nie może nie smakować :)
Domyślna treść artykułu.
W każdym nowo utworzonym artykule pokaże się wpisany tutaj tekst. Wpisz więc tutaj domyślną treść nowego artykułu lub instrukcję dodawania nowego artykułu dla swojego klienta.
Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro