Czas przygotowania: 20 minut

Czas pieczenia: 35 minut

Ilość: 10 babeczek

 

Składniki

 

60g kaszy jaglanej

150g chudego twarogu

20g erytrolu

20g masła orzechowego (u mnie Go On)

1 jajko

2 śliwki węgierki

 

Wykonanie

 

1. Dokładnie płuczemy kaszę na sitku - przez 15 s. stopniowo coraz cieplejszą wodą z kranu, a potem 250ml wrzątku.

2. Gotujemy ją na wodzie przez ok. 10 min., aż do wchłonięcia płynu.

3. Po zdjęciu z ognia przekładamy kaszę do miseczki i łączymy ją z rozgniecionym twarogiem, erytrolem, jajkiem i masłem orzechowym.

4. Nastawiamy piekarnik na 180°C (grzanie góra-dół).

5. Przekładamy masę do foremek i dekorujemy je paskami śliwek.

6. Pieczemy babeczki przez 35 min.

 

Szukałam pomysłu na wykorzystanie kaszy jaglanej, za którą zwyczajnie się stęskniłam,
ale na typową jaglankę jakoś nie miałam ochoty. Wpadłam na pomysł, że podpiekę ją w piekarniku
i tak powstały
babeczki jaglano-twarogowe. To mega wilgotna, pyszna, a do tego zdrowa przekąska
pełna białka, która po prostu nie może nie smakować :)

08/11/2021

Babeczki jaglano-serowe

Domyślna treść artykułu.


W każdym nowo utworzonym artykule pokaże się wpisany tutaj tekst. Wpisz więc tutaj domyślną treść nowego artykułu lub instrukcję dodawania nowego artykułu dla swojego klienta.

Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro