Czas przygotowania: 10 minut

Czas pieczenia: 40 minut

Ilość: 8 babeczek

 

 

Składniki

 

1 duże jabłko (ok. 300g po obraniu i wydrążeniu)

40g erytrolu

90g mąki pszennej

2/3 łyżeczki proszku do pieczenia

1 duże jajko

20g orzechów włoskich

20g rodzynek

 

 

Wykonanie

 

1. Nastawiamy piekarnik na 180°C (grzanie góra-dół).

2. Ścieramy jabłka na tarce, a następnie łączymy je z erytrolem, mąką, proszkiem do pieczenia, jajkiem i posiekanymi bakaliami.

3. Przekładamy ciasto do foremek i pieczemy babeczki przez ok. 40 min.

Jednym z ciast, które najczęściej pojawiały się w moim rodzinnym domu, był jabłecznik włoski.
Najbardziej włoskie były w nim orzechy, ale nie można mu odmówić, że był pyszny - idealnie wilgotny i chrupiący. Ostatnio poprosiłam mamę o ten przepis, ale oczywiście - jak to ja - musiałam go zmodyfikować :)

I tak powstały babeczki jabłkowe z bakaliami.

29/11/2021

Babeczki jabłkowe z bakaliami

Domyślna treść artykułu.


W każdym nowo utworzonym artykule pokaże się wpisany tutaj tekst. Wpisz więc tutaj domyślną treść nowego artykułu lub instrukcję dodawania nowego artykułu dla swojego klienta.

Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro