Czas przygotowania: 5 minut
Czas smażenia: 10 minut
Czas pieczenia: 10 + 10 minut
Ilość: 2 porcje x 3 babeczki
Składniki
1 op. ciasta francuskiego light (275g)
300g mielonej wołowiny (u mnie polędwica)
1/4 czerwonej cebuli
1 ząbek czosnku
50g pieczarek
100g passaty pomidorowej
1 łyżka mieszanki włoskich ziół
30g mozzarelli
Wykonanie
1. Rozgrzewamy teflonową patelnię.
2. Kroimy cebulę w drobną kostkę i mieszamy ją z czosnkiem przeciśniętym przez praskę oraz cienkimi plastrami pieczarek.
3. Podsmażamy całość na patelni (2-3 min.), dodajemy mięso i czekamy, aż zmieni kolor (ok. 5 min.).
4. Zalewamy farsz passatą i dodajemy zioła. Gotujemy go pod przykryciem jeszcze przez kilka minut.
5. Nastawiamy piekarnik na 180°C (grzanie góra-dół).
6. Wycinamy* z ciasta koła o średnicy 9cm i wylepiamy nimi dno foremek do babeczek, po czym nakłuwamy je widelcem.**
7. Zapiekamy je przez 10 min., po czym wypełniamy farszem, posypujemy startym serem i pieczemy przez kolejne 10 min.
*Można użyć szklanki lub foremki do wykrawania pierogów.
**To bardzo ważny element, bo bez tego ciasto się "napompuje".
Bardzo lubię ciasto francuskie - szczególnie w przypadku słodkich wypieków.
Co jednak powstanie, gdy lekko podpieczone spody połączymy z aromatycznym mięsnym farszem?
Mi wyszły babeczki francuskie z wołowiną, czyli prosty pomysł na niecodzienny i nieziemsko smaczny obiad. Koniecznie zapiszcie sobie ten przepis, bo naprawdę musicie go wypróbować! :)
Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro