Czas przygotowania: 5 minut

Czas smażenia: 10 minut

Czas pieczenia: 10 + 10 minut

Ilość: 2 porcje x 3 babeczki

 

 

Składniki

 

1 op. ciasta francuskiego light (275g)

300g mielonej wołowiny (u mnie polędwica)

1/4 czerwonej cebuli

1 ząbek czosnku

50g pieczarek

100g passaty pomidorowej

1 łyżka mieszanki włoskich ziół

30g mozzarelli

 

 

Wykonanie

 

1. Rozgrzewamy teflonową patelnię.

2. Kroimy cebulę w drobną kostkę i mieszamy ją z czosnkiem przeciśniętym przez praskę oraz cienkimi plastrami pieczarek.

3. Podsmażamy całość na patelni (2-3 min.), dodajemy mięso i czekamy, aż zmieni kolor (ok. 5 min.).

4. Zalewamy farsz passatą i dodajemy zioła. Gotujemy go pod przykryciem jeszcze przez kilka minut.

5. Nastawiamy piekarnik na 180°C (grzanie góra-dół).

6. Wycinamy* z ciasta koła o średnicy 9cm i wylepiamy nimi dno foremek do babeczek, po czym nakłuwamy je widelcem.**

7. Zapiekamy je przez 10 min., po czym wypełniamy farszem, posypujemy startym serem i pieczemy przez kolejne 10 min.

 

*Można użyć szklanki lub foremki do wykrawania pierogów.

**To bardzo ważny element, bo bez tego ciasto się "napompuje".

06/07/2021

Babeczki francuskie z wołowiną

Bardzo lubię ciasto francuskie - szczególnie w przypadku słodkich wypieków.

Co jednak powstanie, gdy lekko podpieczone spody połączymy z aromatycznym mięsnym farszem?

Mi wyszły babeczki francuskie z wołowiną, czyli prosty pomysł na niecodzienny i nieziemsko smaczny obiad. Koniecznie zapiszcie sobie ten przepis, bo naprawdę musicie go wypróbować! :)

Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro