Czas przygotowania: 10 minut
Czas smażenia: 4 minuty
Ilość: 4 kanapki
Składniki
180g krewetek
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżka soku z limonki
1/2 łyżeczki płatków chili
1/2 dojrzałego mango (ok. 190g)
1/4 czerwonej cebuli
2 bułki grahamki
2 łyżki jogurtu wysokobiałkowego
2 łyżki słodkiego sosu chili
2 garści świeżej roszponki
Wykonanie
1. Rozmrożone krewetki pozbawiamy pancerzy oraz ogonków i porządnie osuszamy.
2. Wkładamy je do marynaty z oliwy, soku z limonki i płatków chili na ok. 1h.
3. Podsmażamy krewetki na suchej teflonowej patelni przez ok. 4 minuty.
4. Łączymy jogurt ze słodkim sosem chili i smarujemy nim spody kanapek.
5. Układamy na tym roszponkę, pokrojone w kostkę mango, plastry cebuli i krewetki. Całość polewamy resztą dressingu.
Nie przepadam za owocami morza, ale za sprawą azjatyckich kanapek z krewetkami wszystko się zmieniło.
Początkowo podchodziłam do tego przepisu dość sceptycznie, ale okazało się, że połączenie krewetek, pysznego dressingu, zieleniny, mango i świeżego pieczywa smakuje fantastycznie :)
W końcu zwykłe kanapki są nudne, prawda? :P
Aromatyczne orkiszowe placuszki jogurtowe z cynamonem to świetny pomysł na dobry początek dnia!
Przygotowanie trwa niacałe 10 minut, więc jest to świetna opcja nawet dla najbardziej zabieganych:)
Do tego, placuszki smażymy bez tłuszczu, przez co są lekkie i mają niewiele kalorii.
Można je podawać z różnymi dodatkami, więc liczbę wariantów ogranicza tylko Wasza wyobraźnia!
Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro