Czas przygotowania: 10 minut

Czas smażenia: 4 minuty

Ilość: 4 kanapki

 

 

Składniki

 

180g krewetek

1 łyżka oliwy z oliwek

1 łyżka soku z limonki

1/2 łyżeczki płatków chili

1/2 dojrzałego mango (ok. 190g)

1/4 czerwonej cebuli

2 bułki grahamki

2 łyżki jogurtu wysokobiałkowego

2 łyżki słodkiego sosu chili

2 garści świeżej roszponki

 

 

Wykonanie

 

1. Rozmrożone krewetki pozbawiamy pancerzy oraz ogonków i porządnie osuszamy.

2. Wkładamy je do marynaty z oliwy, soku z limonki i płatków chili na ok. 1h.

3. Podsmażamy krewetki na suchej teflonowej patelni przez ok. 4 minuty.

4. Łączymy jogurt ze słodkim sosem chili i smarujemy nim spody kanapek.

5. Układamy na tym roszponkę, pokrojone w kostkę mango, plastry cebuli i krewetki. Całość polewamy resztą dressingu.

Nie przepadam za owocami morza, ale za sprawą azjatyckich kanapek z krewetkami wszystko się zmieniło.

Początkowo podchodziłam do tego przepisu dość sceptycznie, ale okazało się, że połączenie krewetek, pysznego dressingu, zieleniny, mango i świeżego pieczywa smakuje fantastycznie :)

W końcu zwykłe kanapki są nudne, prawda? :P

07/04/2021

Azjatyckie kanapki z krewetkami

Aromatyczne orkiszowe placuszki jogurtowe z cynamonem to świetny pomysł na dobry początek dnia!

Przygotowanie trwa niacałe 10 minut, więc jest to świetna opcja nawet dla najbardziej zabieganych:)

Do tego, placuszki smażymy bez tłuszczu, przez co są lekkie i mają niewiele kalorii.

Można je podawać z różnymi dodatkami, więc liczbę wariantów ogranicza tylko Wasza wyobraźnia!

 

Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro