Czas przygotowania: 5 minut

Czas smażenia: 25 minut

Ilość: 2 porcje

 

 

Składniki

 

300g mielonej wołowiny (u mnie polędwica)

2 płaty lawaszu

1/3 cebuli

1 ząbek czosnku

250g passaty pomidorowej

200g kukurydzy z puszki z dodatkiem fasolki

60g czerwonej papryki

30g mozzarelli

2 łyżki suszonego oregano

 

 

Wykonanie

 

1. Rozgrzewamy teflonową patelnię.

2. Kroimy cebulę w drobną kostkę i mieszamy ją z czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Podsmażamy na patelni (ok. 2-3 min.).

3. Dodajemy mięso i czekamy, aż zmieni kolor (ok. 7 min.). Pilnujemy, aby podzieliło się na malutkie kawałki.

4. Dodajemy przyprawy, passatę, kukurydzę z fasolką i pokrojoną w kostkę paprykę. Dusimy całość przez następne 10 min.

5. Wykładamy farsz na 1/3 placka. Składamy najpierw jego boki, a następnie rolujemy go tworząc krokieta.

6. Podpiekamy lawasze z obu stron przez ok. 5 min.

Jakiś czas temu kupiłam na spróbowanie ormiański chlebek - lawasz. Już teraz wiem, że wykorzystam go do kilku ciekawych przepisów, ale na pierwszy ogień użyłam go do całkiem zwyczajnej przygotowania propozycji obiadowej.
Aromatyczny lawasz z mięsem to świetny pomysł na pożywny posiłek,
a lekko podpieczony i chrupiący chlebek tylko dodaje mu uroku. Przekonajcie się sami!

07/12/2021

Aromatyczny lawasz z mięsem

Domyślna treść artykułu.


W każdym nowo utworzonym artykule pokaże się wpisany tutaj tekst. Wpisz więc tutaj domyślną treść nowego artykułu lub instrukcję dodawania nowego artykułu dla swojego klienta.

Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro