Czas przygotowania: 5 minut
Czas smażenia: 25 minut
Ilość: 2 porcje
Składniki
300g mielonej wołowiny (u mnie polędwica)
2 płaty lawaszu
1/3 cebuli
1 ząbek czosnku
250g passaty pomidorowej
200g kukurydzy z puszki z dodatkiem fasolki
60g czerwonej papryki
30g mozzarelli
2 łyżki suszonego oregano
Wykonanie
1. Rozgrzewamy teflonową patelnię.
2. Kroimy cebulę w drobną kostkę i mieszamy ją z czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Podsmażamy na patelni (ok. 2-3 min.).
3. Dodajemy mięso i czekamy, aż zmieni kolor (ok. 7 min.). Pilnujemy, aby podzieliło się na malutkie kawałki.
4. Dodajemy przyprawy, passatę, kukurydzę z fasolką i pokrojoną w kostkę paprykę. Dusimy całość przez następne 10 min.
5. Wykładamy farsz na 1/3 placka. Składamy najpierw jego boki, a następnie rolujemy go tworząc krokieta.
6. Podpiekamy lawasze z obu stron przez ok. 5 min.
Jakiś czas temu kupiłam na spróbowanie ormiański chlebek - lawasz. Już teraz wiem, że wykorzystam go do kilku ciekawych przepisów, ale na pierwszy ogień użyłam go do całkiem zwyczajnej przygotowania propozycji obiadowej.
Aromatyczny lawasz z mięsem to świetny pomysł na pożywny posiłek,
a lekko podpieczony i chrupiący chlebek tylko dodaje mu uroku. Przekonajcie się sami!
Domyślna treść artykułu.
W każdym nowo utworzonym artykule pokaże się wpisany tutaj tekst. Wpisz więc tutaj domyślną treść nowego artykułu lub instrukcję dodawania nowego artykułu dla swojego klienta.
Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro