Czas przygotowania: 10 minut
Czas duszenia: 90 minut
Ilość: 2 porcje
Składniki
300g polędwicy wołowej
1/2 czerwonej cebuli
2 ząbki czosnku
1/2 czerwonej papryki
1/2 łyżeczki suszonej papryki
1/4 łyżeczki ostrej papryki
po 1/2 łyżeczki soli i pieprzu
1 łyżeczka majeranku
1 marchew
1 liść laurowy i ziele angielskie
2 szkl. + 50ml wody
10g mąki owsianej
Wykonanie
1. Rozgrzewamy teflonową patelnię.
2. Kroimy mięso, marchew i paprykę w grubą kostkę, cebulę w pióra, a czosnek przeciskamy przez praskę.
3. Podsmażamy przez chwilę mięso (ok. 10 min.) i przekładamy je do garnka. To samo robimy z cebulą i czosnkiem.
4. Zalewamy mięso 2 szkl. wody, dodajemy wszystkie przyprawy oraz marchewkę. Dusimy całość na na mniejszym ogniu przez 60 min.
5. Do gulaszu dorzucamy paprykę i dusimy jeszcze przez ok. 20 min.
6. Pod koniec gotowania dodajemy mąkę rozpuszczoną w reszcie wody i mieszamy danie aż do zgęstnienia.
To moje drugie podejście do aromatycznego gulaszu wołowego, ale jakże udane!
Tym razem zrobiłam więcej sosu i dodałam zdecydowanie więcej przypraw.
Zabieg się opłacił, bo tak pachnącego i sycącego
obiadu dawno nie jadłam, nie kłamię :)
Domyślna treść artykułu.
W każdym nowo utworzonym artykule pokaże się wpisany tutaj tekst. Wpisz więc tutaj domyślną treść nowego artykułu lub instrukcję dodawania nowego artykułu dla swojego klienta.
Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro