Czas przygotowania: 10 minut

Czas duszenia: 90 minut

Ilość: 2 porcje

 

 

Składniki

 

300g polędwicy wołowej

1/2 czerwonej cebuli

2 ząbki czosnku

1/2 czerwonej papryki

1/2 łyżeczki suszonej papryki

1/4 łyżeczki ostrej papryki

po 1/2 łyżeczki soli i pieprzu

1 łyżeczka majeranku

1 marchew

1 liść laurowy i ziele angielskie

2 szkl. + 50ml wody

10g mąki owsianej

 

 

Wykonanie

 

1. Rozgrzewamy teflonową patelnię.

2. Kroimy mięso, marchew i paprykę w grubą kostkę, cebulę w pióra, a czosnek przeciskamy przez praskę.

3. Podsmażamy przez chwilę mięso (ok. 10 min.) i przekładamy je do garnka. To samo robimy z cebulą i czosnkiem.

4. Zalewamy mięso 2 szkl. wody, dodajemy wszystkie przyprawy oraz marchewkę. Dusimy całość na na mniejszym ogniu przez 60 min.

5. Do gulaszu dorzucamy paprykę i dusimy jeszcze przez ok. 20 min.

6. Pod koniec gotowania dodajemy mąkę rozpuszczoną w reszcie wody i mieszamy danie aż do zgęstnienia.

To moje drugie podejście do aromatycznego gulaszu wołowego, ale jakże udane!

Tym razem zrobiłam więcej sosu i dodałam zdecydowanie więcej przypraw.

Zabieg się opłacił, bo tak pachnącego i sycącego
obiadu dawno nie jadłam, nie kłamię :)

25/03/2023

Aromatyczny gulasz wołowy

Domyślna treść artykułu.


W każdym nowo utworzonym artykule pokaże się wpisany tutaj tekst. Wpisz więc tutaj domyślną treść nowego artykułu lub instrukcję dodawania nowego artykułu dla swojego klienta.

Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro