Czas przygotowania: 5 minut
Czas smażenia: 10 minut
Czas gotowania: 15 minut
Ilość: 4 porcje
Składniki
500g zmielonej szynki wieprzowej
10g oliwy z oliwek
1 czerwona cebula
2 ząbki czosnku
1 marchew (ok. 80g)
1 mniejsza pietruszka (ok. 60g)
1/4 selera
1l wody
400g passaty pomidorowej
60g zielonego pesto
60g mozzarelli
40g pestek dyni
4 łyżki przyprawy z suszonymi pomidorami
Wykonanie
1. Rozgrzewamy oliwę z garnku i przez chwilę podsmażamy na niej pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek.
2. Po chwili dodajemy do nich mięso oraz przyprawy i dusimy przez ok. 10 min.
3. Do garnka dorzucamy pokrojoną w kostkę marchewkę oraz obraną pietruszkę i selera.
4. Zalewamy całość passatą oraz wodą, dodajemy pesto, zmniejszamy ogień i gotujemy zupę przez ok. 15 min.
5. Podajemy ją z pokrojonym w drobną kotkę serem oraz pestkami dyni.
Ostatnio przygotowałam na obiad pożywną zupę meksykańską i od razu wpadłam na pomysł jej śródziemnomorskiego odpowiednika. Tak powstała aromatyczna zupa włoska - pachnąca ziołami i pesto,
szybka w przygotowaniu, a do tego z kawałkami ciągnącego się sera i chrupiącymi pestkami dyni...
Bo kto powiedział, że zupa musi być nudna? :P
Domyślna treść artykułu.
W każdym nowo utworzonym artykule pokaże się wpisany tutaj tekst. Wpisz więc tutaj domyślną treść nowego artykułu lub instrukcję dodawania nowego artykułu dla swojego klienta.
Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro