Czas przygotowania: 5 minut

Czas smażenia: 10 minut

Czas gotowania: 15 minut

Ilość: 4 porcje

 

 

Składniki

 

500g zmielonej szynki wieprzowej

10g oliwy z oliwek

1 czerwona cebula

2 ząbki czosnku

1 marchew (ok. 80g)

1 mniejsza pietruszka (ok. 60g)

1/4 selera

1l wody

400g passaty pomidorowej

60g zielonego pesto

60g mozzarelli

40g pestek dyni

4 łyżki przyprawy z suszonymi pomidorami

 

 

Wykonanie

 

1. Rozgrzewamy oliwę z garnku i przez chwilę podsmażamy na niej pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek.

2. Po chwili dodajemy do nich mięso oraz przyprawy i dusimy przez ok. 10 min.

3. Do garnka dorzucamy pokrojoną w kostkę marchewkę oraz obraną pietruszkę i selera.

4. Zalewamy całość passatą oraz wodą, dodajemy pesto, zmniejszamy ogień i gotujemy zupę przez ok. 15 min.

5. Podajemy ją z pokrojonym w drobną kotkę serem oraz pestkami dyni.

Ostatnio przygotowałam na obiad pożywną zupę meksykańską i od razu wpadłam na pomysł jej śródziemnomorskiego odpowiednika. Tak powstała aromatyczna zupa włoska - pachnąca ziołami i pesto,
szybka w przygotowaniu, a do tego z kawałkami ciągnącego się sera i chrupiącymi pestkami dyni...
Bo kto powiedział, że zupa musi być nudna? :P

17/08/2021

Aromatyczna zupa włoska

Domyślna treść artykułu.


W każdym nowo utworzonym artykule pokaże się wpisany tutaj tekst. Wpisz więc tutaj domyślną treść nowego artykułu lub instrukcję dodawania nowego artykułu dla swojego klienta.

Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro