Czas przygotowania: 20 minut
Czas smażenia: 15 minut
Czas pieczenia: 25 minut
Ilość: 2 porcje
Składniki
250g zmielonej szynki wieprzowej
50g makaronu z mąki durum
1 większe jajko
10g parmezanu
1 łyżeczka granulowanego czosnku
sól i pieprz ziołowy
kilka pieczarek (ok. 100g)
1/2 większej cebuli
2 ząbki czosnku
80g passaty pomidorowej
2 łyżki mieszanki włoski ziół
20g mozzarelli
Wykonanie
1. Nastawiamy piekarnik na 180°C (grzanie góra-dół).
2. Gotujemy makaron al dente i po przestudzeniu łączymy go z jajkiem, parmezanem oraz czosnkiem granulowanym, solą i pieprzem.
3. Układamy masę na dnie naczynia żaroodpornego i przykrywamy ją plastrami pieczarek.
4. Kroimy cebulę w drobną kostkę, a czosnek przeciskamy przez praskę. Podsmażamy je na suchej patelni przez kilka minut.
5. Dodajemy do nich mięso i włoskie przyprawy. Po ok. 5 min. zalewamy całość passatą i dusimy na małym ogniu przez niecałe 10 min.
6. Wykładamy mięsny farsz na pieczarki i posypujemy startą na tarce mozzarellą.
7. Pieczemy zapiekankę przez ok. 25 min.
Jakoś dawno nie było u mnie obiadowych zapiekanek, więc trochę za nimi zatęskniłam.
Moją tęsknotę ukoiła aromatyczna zapiekanka mięsna z makaronem
- pachnąca ziołami i mocno serowa... :)
Na samo jej wspomnienie aż mi burczy w brzuchu, więc dość gadania - bierzemy się do roboty!
Domyślna treść artykułu.
W każdym nowo utworzonym artykule pokaże się wpisany tutaj tekst. Wpisz więc tutaj domyślną treść nowego artykułu lub instrukcję dodawania nowego artykułu dla swojego klienta.
Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro