Czas przygotowania: 20 minut

Czas smażenia: 15 minut

Czas pieczenia: 25 minut

Ilość: 2 porcje

 

 

Składniki

 

250g zmielonej szynki wieprzowej

50g makaronu z mąki durum

1 większe jajko

10g parmezanu

1 łyżeczka granulowanego czosnku

sól i pieprz ziołowy

kilka pieczarek (ok. 100g)

1/2 większej cebuli

2 ząbki czosnku

80g passaty pomidorowej

2 łyżki mieszanki włoski ziół

20g mozzarelli

 

 

Wykonanie

 

1. Nastawiamy piekarnik na 180°C (grzanie góra-dół).

2. Gotujemy makaron al dente i po przestudzeniu łączymy go z jajkiem, parmezanem oraz czosnkiem granulowanym, solą i pieprzem.

3. Układamy masę na dnie naczynia żaroodpornego i przykrywamy ją plastrami pieczarek.

4. Kroimy cebulę w drobną kostkę, a czosnek przeciskamy przez praskę. Podsmażamy je na suchej patelni przez kilka minut.

5. Dodajemy do nich mięso i włoskie przyprawy. Po ok. 5 min. zalewamy całość passatą i dusimy na małym ogniu przez niecałe 10 min.

6. Wykładamy mięsny farsz na pieczarki i posypujemy startą na tarce mozzarellą.

7. Pieczemy zapiekankę przez ok. 25 min.

Jakoś dawno nie było u mnie obiadowych zapiekanek, więc trochę za nimi zatęskniłam.

Moją tęsknotę ukoiła aromatyczna zapiekanka mięsna z makaronem
- pachnąca ziołami i mocno serowa... :)

Na samo jej wspomnienie aż mi burczy w brzuchu, więc dość gadania - bierzemy się do roboty!

14/05/2021

Aromatyczna zapiekanka mięsna z makaronem

Domyślna treść artykułu.


W każdym nowo utworzonym artykule pokaże się wpisany tutaj tekst. Wpisz więc tutaj domyślną treść nowego artykułu lub instrukcję dodawania nowego artykułu dla swojego klienta.

Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro