Czas przygotowania: 15 minut

Czas pieczenia: 50 minut

Ilość: 2 porcje

 

 

Składniki

 

150g mięsa mielonego z szynki wieprzowej

150g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej

1 jajko

2 plastry cebuli (20g)

1 ząbek czosnku

30g czerwonej papryki

30g musztardy stołowej

szczypiorek

sól ziołowa i pieprz

1 łyżka majeranku

1 łyżka cząbru

300g ziemniaków

 

 

Wykonanie

 

1. Nastawiamy piekarnik na 180°C (termoobieg).

2. Gotujemy jajka na twardo (8 min. od zagotowania wody). Obieramy je skorupek i odstawiamy do ostygnięcia.

3. Cebulę i paprykę kroimy w drobną kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę, a szczypiorek drobno szatkujemy.

4. Łączymy mięso z pokrojonymi warzywami, przyprawami i 20g musztardy.

5. Na dnie foremki układamy 1/3 mięsa. Na jego środku układamy jajko i przykrywamy je resztą mięsa.

6. Smarujemy pieczeń pozostałą musztardą i wstawiamy ją do piekarnika na 50min.

7. W międzyczasie obieramy ziemniaki, kroimy je na ćwiartki i gotujemy w osolonym wrzątku.

8. Podajemy plastry pieczeni z ziemniakami.

24/10/2020

(Nie)klasyczna pieczeń rzymska

Aby odetchnąć od obiadów z drobiem, postawiłam dziś na wieprzowinę i tak powstała przepyszna
(nie)klasyczna pieczeń rzymska. Skąd ta przewrotna nazwa? To dlatego, że jak zwykle dodałam do niej kilka składników od serca :) Danie nie jest skomplikowane w przygotowaniu, bo wystarczy ugotować jajko na twardo
i schować je w mięsnym bochenku, a potem całość upiec. Gwarantuję Wam, że taka pieczeń posmakuje każdemu!

Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro