Czas przygotowania: 15 minut
Czas pieczenia: 50 minut
Ilość: 2 porcje
Składniki
150g mięsa mielonego z szynki wieprzowej
150g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej
1 jajko
2 plastry cebuli (20g)
1 ząbek czosnku
30g czerwonej papryki
30g musztardy stołowej
szczypiorek
sól ziołowa i pieprz
1 łyżka majeranku
1 łyżka cząbru
300g ziemniaków
Wykonanie
1. Nastawiamy piekarnik na 180°C (termoobieg).
2. Gotujemy jajka na twardo (8 min. od zagotowania wody). Obieramy je skorupek i odstawiamy do ostygnięcia.
3. Cebulę i paprykę kroimy w drobną kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę, a szczypiorek drobno szatkujemy.
4. Łączymy mięso z pokrojonymi warzywami, przyprawami i 20g musztardy.
5. Na dnie foremki układamy 1/3 mięsa. Na jego środku układamy jajko i przykrywamy je resztą mięsa.
6. Smarujemy pieczeń pozostałą musztardą i wstawiamy ją do piekarnika na 50min.
7. W międzyczasie obieramy ziemniaki, kroimy je na ćwiartki i gotujemy w osolonym wrzątku.
8. Podajemy plastry pieczeni z ziemniakami.
Aby odetchnąć od obiadów z drobiem, postawiłam dziś na wieprzowinę i tak powstała przepyszna
(nie)klasyczna pieczeń rzymska. Skąd ta przewrotna nazwa? To dlatego, że jak zwykle dodałam do niej kilka składników od serca :) Danie nie jest skomplikowane w przygotowaniu, bo wystarczy ugotować jajko na twardo
i schować je w mięsnym bochenku, a potem całość upiec. Gwarantuję Wam, że taka pieczeń posmakuje każdemu!
Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro